dijous, 24 de gener del 2013

HAMBURGUESA DE PORC

JO: Només he entrat un cop al Mcdonalds i va ser per a la celebració d'un aniversari. Vaig menjar patates fregides, de la resta, ja sabeu, res de res!!

LA MEVA MARE: Alguns divendres, sopem "fast food" casolà, mentre veiem la sèrie "Big Bang". Per descomptat l'hamburguesa no és de vedella, és de porc i el pa no porta llet com tots els pans d'hamburguesa del mercat. Nosaltres fem servir el BURGUER de PROCELI que no té llet, ni lactosa, ni gluten, ni soia, ni fruits secs ni sèsam.

EL MEU PARE:  Us explico com faig l'hamburguesa: Comprem carn de porc,  pot ser filet de llom o tall rodó sencer i el piquem. Nosaltres ho fem amb la thermomix però pot fer-se amb picadora (Tant elèctrica com manual). També hi han batedores que tenen un utensili especial per a picar la carn. Un cop picada afegim sal, pebre negre, pebre vermell dolç, all en pols i herbetes al gust (provençals i/o orenga), ho barregem be, donem la forma de les hamburgueses i les deixem reposar a la nevera. En el moment de fer l’àpat posem les hamburgueses a la planxa amb una mica d’oli i quan estan ben fetes i dintre del pa, les fiquem 10 segons al microones a la màxima potència perquè el pa estigui cruixent i ja ens les podem menjar amb mostassa i quetxup o amb enciam i tomàquet.

dimecres, 9 de gener del 2013

TORTELL DE REIS SENSE LLET I FARCIT DE MASSAPÀ


JO: Aquest és el tortell que em vaig menjar per Reis. No porta llet i la mantega és vegetal. El que sí porta és ou perquè últimament en puc menjar si està ben cuit. Ara el meu pare us explica la recepta.

EL MEU PARE: Fa anys que volia provar de preparar un tortell de Reis però no m'atrevia. Per fi aquest any m'he decidit. La recepta la vaig treure del bloc Dit i Fet però amb algun canvi com ara la margarina vegetal.


LA MEVA MARE: Per cert, la margarina vegetal que feu servir per a la preparació de pastissos ha de ser 
NO HIDROGENADA, ja que la hidrogenada és perjudicial per a la salut i encara més si l'escalfem. Nosaltres utilitzem la margarina Munsterland i la trobem a Veritas

INGREDIENTS:

Per a la massa mare:
30g de llevat
125g de farina fluixa
l'aigua que agafi

Per al briox:
75g de margarina vegetal (no hidrogenada)
75g de sucre
5g de sal
1 culleradeta d'essència de vainilla
1 culleradeta de canyella
3 ous (temperatura ambient)
aigua amb anís en gra passat per la batedora
1/2 pell de llimona ratllada
400g de farina de força aproximadament. (La del Mercadona NO perquè "pot contenir" traces d'ou i llet)

Per al massapà: 
125g de pols d'atmetlla
125g de sucre de llusre
l'aigua que agafi

Per a la decoració:
taronja confitada

Per fer la massa mare, pastar en un bol la farina fluixa, el llevat i l'aigua fins que quedi tot lligat. Tapar amb un drap net i deixar reposar en un lloc calent fins que pugi i dobli la mida. A continuació, posar en un altre bol la margarina vegetal i el sucre i pastar bé, afegir la sal, la vainilla, la canyella en pols i la pell de llimona i pastar fins tenir una massa ben homogènia. Afegir-hi els ous un a un, l'aigua amb anís, la massa mare i la farina de força, i barrejar-ho fins a aconseguir una massa ben compacta i elàstica. Deixar reposar mentre es prepara el massapà. Per fer el massapà posar en un bol el sucre llustre, la pols d'ametlla i una mica d'aigua i remenar-ho. Estirar el massapà fins que quedi com un cordill gruixut. Tot seguit, estirar la massa del briox amb el rodet, posar-hi el cordill de massapà a sobre i embolicar-lo amb la massa, de manera que quedi una massa llarga i rodona farcida de massapà. Després, ajuntar una punta de la massa farcida amb l'altra i donar-li forma de tortell. Posar el tortell sobre la safata de forn, colocar-hi la fruita confitada per sobre. Tapar amb un drap net i deixar reposar perquè dobli el seu volum. Ruixar amb una mica d'aigua per evitar que s'assequi, posar-hi sucre humit amb aigua i coure al forn a 180 graus durant 30 minuts o el que calgui.