dimarts, 26 de febrer del 2013

SUSHI NORI DE PERNIL amb ceba confitada

 
LA MEVA MARE: Quan volem sorprendre al Pau amb un dinar que li encanta, ho tenim molt clar: SUSHI!!
  
JO: Però en feu poques vegades...

EL MEU PARE: Tens raó, i és perquè és molt entretingut de preparar, però aquí va la meva recepta especial: 

Ingredients (per a 4 persones):



Per preparar l’arròs

150 g. d’arròs rodó

280 ml. d’aigua per bullir l’arròs

4 cullerades de vinagre d’arròs

2 cullerades de sal

1 cullerada de sucre



Pel farcit.

4 Fulles d’alga de nori

150 g. de pernil de gla tallat molt fi.

1 pastanaga

1 Cogombre

1/4 de pebrot vermell.

5 g. de wasabi

2 cebes

150 g. de sucre o 1 got de vi dolç o Porto (opcional)

Oli


És imprescindible tenir una petita persiana de fusta per fer sushi, ara son fàcils de trobar, a les botigues de xinesos en tenen de tot tipus i molt be de preu.



Preparació de l’arròs:

Renteu l’arròs amb aigua freda fins que aquesta surti ben transparenta. Escalfeu els 280ml. d’aigua dins d'una olla que es pugui tapar hermèticament, quan entri en ebullició tireu l’arròs i tapeu. Deixeu bullir a foc fort durant 3 minuts, passat aquest temps pareu el foc i deixeu l’olla tapada fins passats 7 minuts més. És el moment de destapar l’olla i de deixar-la oberta 10 minuts més. En total haurà estat 20 minuts en tot aquest procés de l’arròs. Paral·lelament escalfeu 4 cullerades de vinagre d’arròs amb dues de sal i una de sucre, un cop agafi el bull, mescleu be els ingredients, aquest líquid el barrejareu amb l’arròs just quan arribi al minut 20 del procés, feu-ho amb un palillo de menjar japonès. Retireu l’arròs, poseu-lo en un recipient i fiqueu-lo a la nevera. És important que l’arròs estigui fred o si no els rodets de Nori no us quedaran be.



Preparació del Sushi Nori:

Peleu les cebes i talleu-les ben fines, poseu a una paella una mica d’oli i tireu la ceba a foc fort al principi. Podeu afegir al cap d’un parells de minuts els 150 g. de sucre o vi dolç o Porto segons el vostre gust. Un cop torna el bull poseu el foc lent, tapeu i deixeu-lo fent xup xup una llarga estona fins que veieu la ceba caramel·litzada. Un cop fet el procés reserveu-la fins que es refredi.

Netegeu les verdures i peleu la pastanaga, talleu-les en tires allargades fines. En un platet poseu una mica de wasabi.



Ara ve el ritual de fer els rodets de Nori, dic ritual perquè és important seguir els passos amb perfecció com una cerimònia religiosa. Agafeu un full de Nori i poseu-lo damunt la reixa per fer els rodets, la part mate mirant cap a nosaltres. Mulleu-vos els dits amb aigua, agafeu arròs i escampeu-lo per la part superior omplint una meitat del full de Nori, jo procuro fer-ne una capa fina. Agafeu una tira de pastanaga, de pebrot, de cogombre i poseu-lo damunt l’arròs de forma horitzontal (és important que surti pels costats). Agafeu una mica de wasabi i poseu-lo pel damunt de les verdures. Es wasabi és un picant japonès molt fort, per tant no us passeu amb la quantitat, jo n'hi poso molt poc només perquè doni gust.

Agafeu quatre o cinc tires de pernil, i poseu-les damunt de les verdures.

Ara ve el moment de fer el rodet, agafeu la part superior de la persiana i passeu-la pel damunt i cap a vosaltres procurant comprimir tot el contingut i donant-li forma de rodet. Mulleu la part de fulla de Nori que us ha quedat sense arròs a la part de baix i ajudant-vos amb la persiana doneu-li voltes fins a tancar el rodet. Reserveu-lo una estona fins que s'assequi la humitat del full de Nori, així agafarà més consistència i podrem tallar-lo sense que se’ns trenqui. Feu el mateix procediment amb els altres full de Nori restants.

Un cop teniu els quatre rodets els hem de tallar, per això és important tenir un ganivet moooolt esmolat i és recomanable mullar-lo una mica per la part esmolada a l’hora de fer els talls. D’un rodet surten entre 6 o 8 talls en funció del gruix, poseu-los damunt una plata i amb una cullereta poseu-li al damunt la ceba confitada.

Serviu-los amb unes tarrinetes de salsa de soia per sucar el rodet de Nori abans de portar.lo a la boca.

dijous, 14 de febrer del 2013

MENJAR SA

LA MEVA MARE: Ahir vaig veure el programa "Lletra petita dels aliments" a TV3. Si no l'heu vist aquí el teniu. És molt recomanable per estar informat sobre el que mengem.

dimecres, 6 de febrer del 2013

CROQUETES DE POLLASTRE SENSE LLET NI OU

JO: No havia provat mai les croquetes! M'agraden molt! El meu pare m'ha promès que les farà sovint.

LA MEVA MARE: No cuinàvem mai croquetes perquè la massa no ens quedava homogènia i l'arrebossat amb suc de taronja que utilitzem sovint no ens servia per les croquetes ja que se'ns desfeien a les mans. Però viatjant per la xarxa vaig trobar una recepta vegana de croquetes de pastanaga al bloc hiulit's cuisine. La vam provar (amb un petit canvi doncs nosaltres no podem utilitzar la farina de cigró) i estaven boníssimes. I llavors vam saber que podíem fer croquetes del que volguéssim.

EL MEU PARE: I fil a l'agulla! Em vaig posar el davantal i aquí teniu el resultat:

Ingredients:
(per a 20-25 croquetes)
  • 1 pollastre sencer fet al forn i després trinxat (sense pell ni ossos)
  • 1 got de quinoa
  • 2 gots d’aigua
  • 1 ceba
  • 2 cullerades de farina de blat (o blat de moro)
  • 2 cullerades d’aigua
  • pa ratllat (si ets celíac també pots utilitzar farina de cigró)

Preparació:
 
El dia abans fem el pollastre al forn a 160º els primers 20 minuts i anem pujant fins a 180º. (Aproximadament 1'30h. segons el pes del pollastre) L'assaonem amb una mica d'orenga i pebre vermell dolç. Un cop rostit el reservem per l'endemà.


Posem la quinoa en un colador sota l’aixeta i la rentem fins que l’aigua surti clara. La bullim en una olla amb aigua salada durant 15-20 min. Reservem.

En una paella, sofregim la ceba amb oli. Quan comenci a estar transparent, afegim el pollastre trinxat i sofregim una mica. Afegim la quinoa bullida, barregem i deixem sofregir un parell de minuts més. Escampem 2 cullerades de farina de blat (o blat de moro), barregem i afegim 1 got d’aigua per acabar de lligar. Apaguem el foc i deixem refredar. Fem la forma de les croquetes, passem per la barreja de farina i aigua (1 cullerada de farina de blat, o farina de cigró i 2 cullerades d’aigua freda), arrebossem amb el pa ratllat i fregim en una paella amb oli ben calent fins que estiguin daurades.

El bloc recomana deixar reposar la massa unes quantes hores, fins i tot tota la nit, a la nevera tapada amb paper film o un drap net.